Απόσπασμα από Συνέντευξη στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, “γαλουχώ”, Τεύχος 33 (13/07/2023).
Διαβάστε Ολόκληρη τη Συνέντευξη
Ο θηλασμός είναι ένα ταξίδι με σκαμπανεβάσματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ημερών και εβδομάδων, μπορεί να υπάρχουν περισσότερες δυσκολίες. Το κλειδί είναι να ξέρουν οι μητέρες τι να περιμένουν και να ζητάνε βοήθεια όταν τη χρειάζονται. Ο σύμβουλος θηλασμού είναι εκπαιδευμένος για να τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τον θηλασμό.
Οι συνήθεις προκλήσεις του θηλασμού περιλαμβάνουν:
- Ευαίσθητες θηλές
- Χαμηλή παραγωγή γάλακτος.
- Συχνό τάισμα του μωρού
- Διόγκωση μαστών
- Απόφραξη γαλακτοφόρου πόρου
- Μυκητίαση ή λοίμωξη στις θηλές ή στο στήθος
- Απεργία θηλασμού. Αυτό συμβαίνει όταν το μωρό ξαφνικά αρνείται να θηλάσει, αφού θηλάζει καλά για μήνες.
- Μέγεθος και σχήμα του στήθους και της θηλής. Γυναίκες με όλα τα σχήματα και μεγέθη στήθους και θηλών μπορούν να θηλάσουν, αν και κάποιες προσαρμογές μπορεί να βοηθήσουν.
- Εξάντληση. Η φροντίδα ενός νεογέννητου μπορεί να είναι κουραστική και ο θηλασμός μπορεί να σας φανεί πιο δύσκολος όταν είστε εξαντλημένη.
- Αίσθημα ότι δεν μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας. Οι συχνοί θηλασμοί μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε ότι δεν έχετε καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας.
- Αισθήματα θλίψης ή κατάθλιψης.
- Μη υποστηρικτικό περιβάλλον. Οι άλλοι μπορεί να μην υποστηρίζουν πάντα την απόφασή σας να θηλάσετε.
Το ταξίδι του θηλασμού κάθε γυναίκας είναι διαφορετικό, οπότε μπορεί να αντιμετωπίσει μερικά ή κανένα από αυτά τα προβλήματα. Αν τα αντιμετωπίσετε, απλά να θυμάστε ότι δεν πειράζει να ζητήσετε βοήθεια.
Θεωρητικά κατάλληλοι για την καθοδήγηση των νέων μητέρων είναι οι οικογενειακοί ιατροί, οι γυναικολόγοι – μαιευτήρες, οι παιδίατροι, οι μαίες και οι φυσικά οι ειδικοί σύμβουλοι θηλασμού. Δυστυχώς όμως δεν είναι όλοι οι προαναφερόμενοι επαγγελματίες υγείας ενημερωμένοι, εκπαιδευμένοι ή/και πρόθυμοι να ασχοληθούν με τα προβλήματα του θηλασμού μιας νέας μητέρας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πλέον αρμόδιοι και κατάλληλοι στη χώρα μας είναι οι σύμβουλοι θηλασμού, που δυστυχώς ανήκουν σε εθελοντικές ή ιδιωτικές οργανώσεις και δεν παρέχονται από καμία κρατική δομή ή κοινωνική πρόνοια, αφού δεν υπάρχει εθνική επιτροπή θηλασμού.