Απόσπασμα από Συνέντευξη στο Ηλεκτρονικό Περιοδικό του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος-La Leche League Greece, “γαλουχώ”, Τεύχος 33 (13/07/2023).
Διαβάστε Ολόκληρη τη Συνέντευξη
Έχουν γίνει ελάχιστες επιστημονικές μελέτες για το εάν οι μητέρες με ανατομική ποικιλομορφία των θηλών τους (π.χ. κοντύτερες, φαρδύτερες θηλές, πυκνότερες θηλαίες άλω) μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσανάλογες προκλήσεις στον θηλασμό. Οι μελέτες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ενδεικτικά αναφέρω μια μελέτη η οποία εντόπισε ότι ο συνδυασμός φαρδύτερων και μακρύτερων θηλών σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών στον θηλασμό και ότι ο συνδυασμός φαρδύτερων θηλών και πυκνότερων (παχύτερων) θηλαίων άλων σχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο για επώδυνες θηλές. Ωστόσο η ίδια μελέτη τονίζει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για ασφαλή συμπεράσματα και στοχευμένες παρεμβάσεις.
Εάν υπάρχει σωστή καθοδήγηση θεωρώ ότι, οι περισσότερες μητέρες με ανατομικές παραλλαγές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως σε περιπτώσεις του ανεπαρκή αδενικού ιστού ή υποπλασία/απλασία του μαστού, μπορούν να θηλάσουν ικανοποιητικά. Δυστυχώς όμως από την εμπειρία μου και από τις εμπειρίες των γυναικών που προσέρχονται στο ιατρείο μου, δεν υπάρχει η κατάλληλη καθοδήγηση και ενημέρωση στις μητέρες από τους γυναικολόγους – μαιευτήρες, παιδιάτρους και μαίες, ακόμα και από την ίδια την οικογένεια τους. Με τις πρώτες δυσκολίες αβίαστα τους συστήνεται η διακοπή του θηλασμού ή παραπομπή σε άλλους επαγγελματίες υγείας που δεν είναι αρμόδιοι για θέματα θηλασμού. Λίγες γυναίκες γνωρίζουν ότι υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι θηλασμού.