Φυλλοειδής όγκος του μαστού
Οι φυλλοειδείς όγκοι είναι σπάνιοι όγκοι του μαστού που ξεκινούν από τον συνδετικό (στηρικτικό) ιστό του μαστού και όχι από τους γαλακτοφόρους πόρους ή τους αδένες (από όπου ξεκινούν οι περισσότεροι καρκίνοι του μαστού). Οι περισσότεροι φυλλοειδείς όγκοι είναι καλοήθεις και μόνο ένας μικρός αριθμός είναι κακοήθεις (καρκίνος).
Οι όγκοι των φυλλοειδών είναι πιο συχνοί σε γυναίκες ηλικίας 40 ετών, αλλά μπορούν να τους εμφανίσουν γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας. Οι γυναίκες με το σύνδρομο Li-Fraumeni (μια σπάνια, κληρονομική γενετική πάθηση) έχουν αυξημένο κίνδυνο για φυλλοειδείς όγκους.
Οι φυλλοειδείς όγκοι συχνά χωρίζονται σε 3 ομάδες, με βάση το πώς φαίνονται στο μικροσκόπιο:
- Οι καλοήθεις (μη καρκινικοί) φυλλοειδείς όγκοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ όλων των φυλλοειδών όγκων. Αυτοί οι όγκοι έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτυχθούν γρήγορα ή να εξαπλωθούν.
- Οι οριακοί φυλλοειδείς όγκοι έχουν χαρακτηριστικά μεταξύ καλοηθών και κακοήθων (καρκινικών) όγκων.
- Οι κακοήθεις (καρκινικοί) όγκοι αντιπροσωπεύουν περίπου 1 στους 4 των φυλλοειδών όγκων. Αυτοί τείνουν να αναπτύσσονται ταχύτερα και είναι πιο πιθανό να εξαπλωθούν ή να επανέλθουν μετά από θεραπεία.
Διάγνωση των όγκων των φυλλοειδών
Οι όγκοι των φυλλοειδών συνήθως γίνονται αισθητοί ως ένα σταθερό, ανώδυνο ογκίδιο στο στήθος, αλλά ορισμένοι μπορεί να πονάνε. Τείνουν να μεγαλώνουν αρκετά γρήγορα και συχνά τεντώνουν το δέρμα του μαστού.
Μερικές φορές αυτοί οι όγκοι φαίνονται πρώτα σε μια απεικονιστική εξέταση (όπως υπερηχογράφημα ή μαστογραφία), οπότε συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν από τα ινοαδενώματα.
Η διάγνωση μπορεί συχνά να γίνει με μια βιοψία με κόπτουσα βελόνα , αλλά μερικές φορές πρέπει να αφαιρεθεί ολόκληρος ο όγκος (κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας εκτομής) για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι πρόκειται για φυλλοειδή όγκο και αν είναι κακοήθης ή όχι.
Πώς επηρεάζουν οι φυλλοειδής όγκοι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού;
Η ύπαρξη καλοήθους φυλλοειδούς όγκου δεν επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.
Εάν έχετε έναν κακοήθη φυλλοειδή όγκο, δεν επηρεάζει τον κίνδυνο να πάθετε άλλους τύπους καρκίνου του μαστού. Παρόλα αυτά, μπορεί να σας παρακολουθούν πιο στενά και να κάνετε τακτικές απεικονιστικές εξετάσεις μετά τη θεραπεία για έναν φυλλοειδή όγκο, επειδή αυτοί οι όγκοι μπορεί μερικές φορές να επανέλθουν μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Θεραπεία των φυλλοειδών όγκων
Οι φυλλοειδείς όγκοι πρέπει συνήθως να αφαιρεθούν πλήρως με χειρουργική επέμβαση.
Εάν ο όγκος διαπιστωθεί ότι είναι καλοήθης, μια βιοψία εκτομής μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται, εφόσον ο όγκος αφαιρεθεί πλήρως.
Εάν ο όγκος είναι οριακός ή κακοήθης, συνήθως χρειάζεται να αφαιρεθεί και μια ευρύτερη περιοχή φυσιολογικού ιστού γύρω από τον όγκο (υγιή ορια). Αυτό μπορεί να γίνει είτε με χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστού (ογκεκτομή ή μερική μαστεκτομή), κατά την οποία αφαιρείται μέρος του μαστού, ή με αφαίρεση ολόκληρου του μαστου (μαστεκτομή), ιδίως όταν ο ογκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί με υγιή όρια με τη χειρουργική επέμβαση διατήρησης του μαστου.
Μπορεί να χορηγηθεί ακτινοθεραπεία στην περιοχή μετά τη χειρουργική επέμβαση, ειδικά εάν δεν είναι σαφές ότι αφαιρέθηκε όλος ο όγκος.
Οι κακοήθεις φυλλοειδείς όγκοι διαφέρουν από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου του μαστού. Είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν σε ορισμένες από τις θεραπείες που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον καρκίνο του μαστού, όπως η ορμονοθεραπεία ή τα χημικοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τον καρκίνο του μαστού.
Οι κακοήθεις φυλλοειδείς όγκοι που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστατικοί) αντιμετωπίζονται περισσότερο σαν σαρκώματα (καρκίνοι των μαλακών μορίων) παρά σαν καρκίνοι του μαστού.
Οι φυλλοειδείς όγκοι μπορεί μερικές φορές να επανεμφανιστούν στο ίδιο σημείο. Εξαιτίας αυτού, μετά τη θεραπεία συνιστάται συνήθως στενή παρακολούθηση με συχνές εξετάσεις μαστού και απεικονιστικές εξετάσεις.